DEMI RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA
Tarif air di Johor adalah yang tertinggi........

12 May 2010

SYABAS YB MIKE : BERANI KERANA BENAR

Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam akhirnya membuat laporan polis berhubung dakwaan rasuah dalam syarikat milik kerajaan negeri, Kumpulan Semesta Sdn Bhd.
Beliau membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Klang kira-kira jam 1 tengah hari tadi dan berakhir 40 minit kemudian.

Ahli parlimen itu memohon satu siasatan terperinci oleh jawatankuasa khas polis berhubung pecah amanah dan rasuah yang didakwa berlaku dalam syarikat tersebut.
Dalam laporan polis, Manikavasagam menyerahkan tiga nama pegawai tinggi syarikat itu yang menurutnya dipercayai terbabit dengan amalan rasuah.
"Berdasarkan maklumat yang diperolehi wujud anasir salah urus disebabkan kepincangan atasan dalam syarikat tersebut..
Menurutnya, akaun syarikat yang tidak dikemaskini menyebabkan kutipan berjuta ringgit tidak dilakukan "Syarikat juga memberi rebet atau diskaun yang melampau kepada syarikat tertentu. Syarikat gagal mencapai sasaran perniagaan yang ditetapkan tetapi kenaikan gaji pegawai tertentu dua kali ganda dan dibayar bonus empat bulan
"Ada pelombong pasir yang mendapat permit tanpa membayar royalti atau bentuk ‘monetary’ kepada syarikat," katanya dalam laporan polis itu.
Dakwa Manikavasagam lagi, syarikat mengeluarkan doket pengangkutan kepada syarikat termasuk pelombing haram, manakala permohonan pelombong tidak dipertimbangkan.
Tambahnya, Kumpulan Semesta membenarkan pengangkutan keluar pasir tanpa bayaran menyebabkan akaun tertunggak sehingga berjuta ringgit walhal polisi syarikat adalah membuat pra bayar.
Katanya, beliau membuat laporan itu selepas disuruh berbuat demikian oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim selepas mengadakan pertemuan pagi tadi.
"Saya menyerahkan dokumen kepada menteri besar mengenai dakwaan rasuah yang berlaku dalam syarikat tersebut.
"Saya juga menyerahkan tiga nama pegawai syarikat yang dikatakan terbabit dengan rasuah untuk pengetahuan dan tindakan menteri besar.
"Pertemuan berlangsung di pejabat menteri besar di Shah Alam selama 40 minit bermula jam 9.30 pagi tadi. Hadir sama Pegawai Khas Menteri Besar, Nik Nazmi Ahmad," katanya.
Manikavasagam sepatutnya membuat laporan polis semalam tetapi dikatakan menukar fikiran di saat akhir.
Menurutnya, dalam pertemuan dengan menteri besar, Khalid memujinya kerana berani mendedahkan isu tersebut dan mempunyai semangat melawan rasuah.
"Memberi besar memberitahu saya, kalau abang atau adiknya (Khalid) terbabit, u (kamu) buat laporan polis.
"Saya kagum dengan semangat menteri besar. Dia mempunyai semangat dan keinginan membasmi rasuah dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor," kata Manikavasagam.
KSSB ditubuhkan oleh kerajaan di bawah pakatan rakyat bagi mempelopori industri pasir dan bahan batuan serta mineral lain secara bersepadu di Selangor.
Isnin lalu sekumpulan pegawai Suruhanjaya Pencegaran Rasuah Malaysia (SPRM) menemuinya di pejabat Manikavasagam di Kapar berhubung dakwaannya berlaku rasuah dalam syarikat tersebut.
Bagaimanapun, beliau enggan bekerjasama termasuk menyerahkan dokumen mengenai dakwaan rasuah dalam syarikat tersebut dengan alasan `tidak percaya dengan SPRM.’

Komen :-

Berprinsip bahawa perasuah tidak harus dilindungi, itulah sewajarnya dicontohi oleh semua pihak. AMK Gelang Patah berpendirian, jika benar seperti yang didakwa oleh Yb Manikavasagam, maka pucuk pimpinan parti mesti bertindak tegas termasuk memecat mereka yang terlibat dalam "kerja kotor" ini yang sedikit sebanyak telah mencemarkan nama baik parti. Jika di Pulau Pinang, Sdr. "Din Binjai" berani tampil untuk melaporkan penyelewengan oleh Fairuz bekas Timbalan Ketua Menteri (I) Pulau Pinang pada ketika itu walaupun akhirnya Fairuz didapati tidak bersalah oleh mahkamah. Itupun setelah beliau bertindak keluar dari PKR dan menyertai Umno. Fairuz yang dikatakan mahu mengambil tindakan undang2 terhadap Din Binjai, namun sehingga kini tiada tindakan yang dibuat oleh Fairuz. Kenapa beliau tidak mengambil tindakan... Pembaca mempunyai andaian sendiri..
Dan di Selangor, YB Mike pula bertindak dan beliau juga seperti Din Binjai tidak mahu "manusia jijik" ini duduk selesa dalam PKR. Jika kesedaran di semua peringkat seperti ini, pastinya "rasuah" tidak akan betunas lagi....

No comments: