DEMI RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA
Tarif air di Johor adalah yang tertinggi........

10 April 2010

WILAYAH PEMBANGUNAN ISKANDAR : APAKAH TANAHAIRKU SEMAKIN TERNODA..???

Berdasarkan kepada petikan rencana dibawah ini, diharap pembaca dapat menilai apakah generasi akan datang akan merasai keindahan dan kenikmatan pembangunan ini mengikut haknya..??? Fikirkanlah...


PEMAJU utama yang ditugaskan bagi membangunkan sebahagian besar wilayah Iskandar Malaysia di Johor akan memberi tumpuan menarik lebih banyak pelaburan dari Singapura tahun ini, bahkan sedang berbincang dengan beberapa daripada mereka.

Iskandar Malaysia merupakan zon ekonomi baru di selatan Johor merangkumi pusat-pusat perniagaan, kewangan, pentadbiran, perumahan, pendidikan, dan resort.

Ia seluas 2,217 kilometer persegi atau tiga kali lebih besar dari saiz Singapura.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Iskandar Investment Berhad (IIB), Cik Arlida Ariff, berkata pihaknya berminat mendapatkan para pelabur Singapura yang menjalankan operasi perniagaan seperti hotel dan pusat runcit atau pengendalian pejabat-pejabat sokongan.

Dalam satu temuramah di pejabatnya di Danga Bay, Johor Bahru, baru-baru ini, Cik Arlida berkata IIB juga telah menubuhkan pejabatnya di sini dengan kebanyakan kakitangannya adalah warga Singapura.

Malah, IIM telah pun mengadakan pertemuan dengan Persekutuan Perniagaan Singapura (SBF) baru-baru ini untuk memberitahu mereka perkembangan di situ sejak dua tahun lalu.

Mengulas peluang pelaburan di wilayah itu, CEO SBF, Encik Teng Theng Dar, berkata pihaknya melihat banyak peluang perniagaan bagi syarikat dari Singapura.

Menerusi kerjasama rapat dengan Iskandar Investment Berhad, SBF berharap untuk memudahkan Singapura kepada peluang pertumbuhan perniagaan di Iskandar Malaysia, katanya.

Pulau Batu Putih sudah lenyap dari peta Malaysia akibat "kebodohan" pemimpin Umno, namun Umno sebenarnya tidak pernah serik dan sering melupakan sejarah dan kini bumi Johor sekali lagi menjadi pertaruhan. Kenapakah kita bermurah hati membiarkan Umno terus "mewakafkan" sebahagian warisan nenek moyang kita kepada Singapura dengan alasan pembangunan. Apakah kita telah dibutakan oleh pemimpin Umno atau sememangnya kita buta untuk menilai dan memikirkan implikasi yang akan berlaku akan datang...

No comments: