DEMI RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

JANJI 100 HARI PAKATAN RAKYAT

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA

KADAR TARIF AIR DI MALAYSIA
Tarif air di Johor adalah yang tertinggi........

23 July 2008

Abdullah nafi hak perwakilan Umno pilih Perdana Menteri


MANTAN Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Sanusi Junid mmepersoalkan tindakan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi yang tidak menghormati hak perwakilan Umno dalam memilih Perdana Menteri seperti yang termaktub dalam plan peralihan 2010 kepada timbalannya, Dato' Seri Najib Tun Razak.Tegas Sanusi, hak untuk menentukan siapakah Perdana Menteri dan Presiden Umno bukan berada ditangan Abdullah tetapi ada pada perwakilan Umno seluruh negara. Katanya, adalah tidak adil Abdullah mengambil hak perwakilan tersebut.


Beliau memperkatakan isu plan peralihan kuasa 2010 yang dicetuskan oleh Perdana Menteri pada satu interbiu Harakah di pejabatnya, dekat sini baru-baru ini.Sanusi turut sependapat dengan mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad bahawa keupayaan salah seorang Naib Presiden Umno, Mahyuddin Yassin mampu untuk menewaskan Najib jika Timbalan Perdana Menteri itu tidak berganjak dalam mempertahankan kerusi Timbalan Presiden Umno.Beliau mendakwa, Mahyuddin adalah antara pemimpin Umno paling berani memperkatakan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak Abdullah. Sanusi yakin, jika Najib terus terikat dengan kemahuan Abdullah, kemaraan Mahyuddin pastinya akan memusnahkan karier politik anak Perdana Menteri yang kedua itu.


"Umno hari ini memerlukan pemimpin yang berani. Bukan yang kurang keberaniannya. Mahyuddin dilihat berani," tegas beliau.


Bagaimanapun, dalam perkambangan lain, Abdullah ketika berucap pada majlis perasmian kelompok persidangan cawangan-cawangan Umno Bahagian Kepala Batas menegaskan, pelan peralihan kuasa antara beliau dan timbalannya, mendapat sokongan besar di kalangan ahli Umno diperingkat akar umbi.

Nadi REFORMIS
AMK Gelang Patah

No comments: